Transformativno vodenje
- »Art of participatory leadership«

Vsako leto se na Hrvaškem zberejo vodje, predstavniki različnih sektorjev, trenerji, svetovalci, nosilci sprememb iz celega sveta, da se udeležijo treninga »Art of Participatory Leadership«. Timu, ki vodi izobraževanje že enajst let, sem se pridružila pred dvema letoma. S treningom želimo našim udeležencem omogočiti razvoj novih veščin vodenja za razvoj kooperacij, podjetij in organizacij. Želimo jim predstaviti nov pristop reševanja kompleksnih izzivov, ki krepi sodelovanje in vključenost. Izkustveno učenje, nova znanja, metode in orodja, medsebojna povezanost, učenje v sproščenem okolju, inspiracija, inovativnost ter hvaležnost so običajno besede, ki jih slišimo ob koncu izobraževanja. Vsi v timu se vedno znova čutimo obogateni ob ljudeh, ki jih srečamo in z njimi soustvarjamo temelje novega vodenja.

ZGODBE, ki navdihujejo, povezujejo in nam omogočijo novo smer

V svetu, kjer smo neprestano obkroženi z ogromno količino informacij, velikokrat iščemo smisel, pripadnost in enostavnost. Kot story coach in grafični facilitator sodelujem na različnih dogodkih, kjer skupini ljudi pomagam prepoznati in ubesediti bistvo. Eden izmed takšnih dogodkov je bila tudi tridnevna Quality in Enterprise Development (QED) konferenca namenjena IT vodjem, managerjem in strokovnjakom s področja industrije. Tema konference leta 2018 je bila »Eksperiment«. IT strokovnjaki, vodje, psihologi in medijske osebnosti so delili svoje poslovne in življenjske izkušnje, kako se lahko razvijamo kot organizacije in posamezniki, če imamo pogum, »skočimo v vodo« in naredimo eksperiment. Moja vloga je bila poslušati, narisati in ubesediti ključne elemente, ki so različnim posameznikom omogočili to, da so naredili stvari izven okvirjev. Veliko je bilo povedanega in izrečenega. Ključna sporočila govorcev, ki so nas navdihovala, povezovala kot udeležence ter nam omogočila, da tudi sami naredimo korake naprej, sem narisala. Na koncu pa je nastal tudi plakat, ki je prikazoval ključno sporočilo konference.

Vključenost je ključ do resničnega učenja in sodelovanja

Inovativna vodja mreže EURES (Evropska mreža za zaposlovanje, Zavod za zaposlovanje RS) se je po izkušnji sodelovanja z mano odločila, da želi okrepiti svoj tim z vključujočimi načini vodenja delavnic, izobraževanj ter individualnih razgovorov. Za njih sem pripravila štiridnevno izobraževanje po meri naročnika. In sicer dvodnevno začetno in dvodnevno nadaljevalno izobraževanje. V okviru izkustvenih izobraževanj so zaposleni pridobili znanja in veščine s področja načrtovanja procesov, kreativnih metod vodenja skupin in komunikacije. Raziskali so tudi avtentičnost lastnega vodenja in spoznali narativni pristop pri delu s strankami. Izkusili so pristope za spodbujanje proaktivnosti svojih strank ter razširili zavedanje o vplivu notranjih dejavnikov in govorice telesa na samo vodenje. Izobraževanje je zaposlene močno povezalo in jim omogočilo učenje v varnem in spodbudnem okolju. Skupaj so reševali lastne strokovne dileme, razvijali svoje ideje in soustvarjali nove projekte.

Povezovanje različnih deležnikov in oblikovanje skupnega okvira

Ena izmed stvari, ki jih resnično rada počnem, je povezovanje različnih deležnikov z namenom iskanja skupnih in novih rešitev. V letu 2020 je Ministrstvo za javno upravo organiziralo tematsko delavnico za izvajalce usposabljanj za Predsedovanje Republike Slovenije Svetu Evropske unije (PSEU 2021). Cilj delavnice je bil povezati različne izvajalce usposabljanj in jim omogočiti oblikovanje skupnega okvirja nadaljnjih izobraževanj, ki so jih nato izvajali samostojno. S pomočjo vizualnih predlog, dela z zgodbami in izmenjavo medsebojnih izkušenj so udeleženci delavnice odkrivali nove priložnosti posredovanja vsebin, vznikale so nove ideje in rešitve, ki jih preda tem še niso poznali.

Zaupali so mi

Ministrstvo za javno upravo
Zavod za zaposlovanje (Mreža Eures)
Predstavništvo Evropske komisije v RS
Univerzitetni Klinični Center Ljubljana

Center RS za poklicno izobraževanje
MitOst Nemčija
CROZ Hrvaška
Gimnazija Novo mesto

Občina Medvode
Občina Rogatec
Sij d.d
Humanitas

Primera, celovite kadrovske rešitve d.o.o.
Center za razvoj zdravja Murska Sobota
Amnesty International Slovenija
Study Quality Evaluation Center Litva